La coalition mondiale pour la démocratie

Red het Referendum

Abonneer je

op ons nieuws, onze analyses en onze reportages over directe democratie in de wereld!

Subscribe

Save the Dutch Referendum

Red het Referendum

11-10-2017

De nieuwe Nederlandse regering heeft gisteren aangekondigd dat ze het raadgevend referendum, dat amper twee jaar bestaat, wil afschaffen! Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer, van onze Nederlandse partnerorganisatie, Meer Democratie, leggen uit waarom we dat niet kunnen laten gebeuren:

Sinds gisteren weten we het zeker: de nieuwe regering van Rutte III - met daarin nota bene D66 - wil de Wet Raadgevend Referendum afschaffen.

Veel burgers hebben het terechte gevoel dat politici alleen maar geïnteresseerd zijn in hun stem en niet in hun mening. De grote meerderheid van de bevolking wil juist meer invloed op de politieke besluitvorming. Het afschaffen van het referendum staat daar haaks op. We kunnen dit niet laten gebeuren!

Ook in het parlement is er een ruime meerderheid om het referendum te behouden. De politieke partijen die het referendum in hun verkiezingsprogramma hebben staan, waaronder D66, bezetten 90 zetels in het parlement. De afschaffing van het referendum is anti-democratisch op elke manier!

We hebben lang en hard gevochten voor meer directe democratie: al in 1985 gaf de Biesheuvel-Commissie een positief advies voor de invoering van het correctief referendum. Het raadgevend referendum werd uiteindelijk pas in 2015 ingevoerd. Het afschaffen van de referendumwet na amper twee jaar is een grote stap terug in de tijd. Het is ook een internationaal unicum: nog nooit heeft een staat waar referenda gehouden worden, dit recht afgeschaft!

Waarom dan wel in Nederland? De politiek is duidelijk geschrokken van het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraine, en sindsdien lijken partijen last te hebben van ‘demofobie’: angst voor het volk. Maar de inrichting van de Nederlandse democratie mag niet van afhankelijk zijn van één ervaring met het referendum. Democratische spelregels moeten gebaseerd zijn op principes en niet op opportunisme.

Het referendum is een nieuw instrument en Nederland moet nog veel leren, maar dat kan alleen door er mee door te gaan. De Tweede Kamer heeft in de referendumwet vastgelegd dat de wet na drie jaar (dus in zomer 2018) publiekelijk geëvalueerd moet worden door de Tweede Kamer, na een openbaar rapport van de minister van Binnenlandse Zaken.

Teken daarom onze petitie tegen de afschaffing van het referendum door Rutte III:  www.meerdemocratie.nl/referendum 

Hartelijk dank,

Arjen Nijeboer en Niesco Dubbelboer,

Meer Democratie

Sceau

Democracy International est une association enregistrée en Allemagne
(eingetragener Verein e.V.).

Gürzenichstraße 21 a-c
50667 Cologne
Allemagne
Tel.: +49 (0) 221 669 66 50
Fax: +49 (0) 221 669 66 599
Email: contact@democracy-international.org

Amtsgericht Köln
VR-Nr. 17139

Sceau complet

Compte en banque

Democracy International e.V.
IBAN: DE 58370205000001515101
BIC: BFSWDE33XXX

Bank für Sozialwirtschaft
Konto: 1515101
BLZ: 37020500

Inscrivez-vous

À nos nouvelles, nos analyses et nos reportages concernant la démocratie directe partout sur la planète!

Subscribe

Suivez nos activités